Není maso jako maso
Víte, že když je na obalu výrobku napsáno slovo maso, nemusí to vždy znamenat libový kus svaloviny, který si pod tímto názvem představíme? Odborně se jako maso považuje jakákoli poživatelná část těl zvířat, jako játra, ledvinky, srdce, ostatní vnitřnosti, kůže, tukové části, separáty a samozřejmě také svalovina, neboli maso, jak si ho kupujeme u řezníka. Pokud tedy na obalu klobás uvidíme např. „Obsahuje 95 % masa“, je jasné, že nemůže jít pouze o svalovinu. Musí tam být pojivo neboli spojka, rozjemněné maso, často se používá i kolagenová pasta z kůží, tuková vložka, aby na řezu vytvořila hezkou mozaiku a také šťavnatost po upečení, a svalovinová vložka.
U výrobků od dobrých výrobců by mělo být ve složení napsáno o jaké maso jde a v jakém poměru, např. 40 % vepřové maso, 25 % vepřového sádla, 15 % hovězího masa a další přídatné látky. Z tohoto složení pak člověk snadno pozná, jak asi libová je tato „libová klobása“. Pokud výrobce uvádí celkovou sumu masa, zřejmě by podrobněji popsaný výrobek již nevypadal tak chutně.