Máslová ryba může vyvolat střevní potíže
Pamakrela temná, jinak známá jako máslová ryba, či anglicky Butterfish, je mořská ryba, kterou si můžeme běžně koupit v obchodě nebo v některých restauracích. Málo kdo ovšem ví, že požití tohoto masa, při množství větším než 130 – 150 g, může způsobit střevní potíže. Právě proto musí být v obchodě i v restauraci označeno varováním.
Trávicí problémy člověku způsobuje tzv. gempylotoxin, který se v mase nachází. Jde o přirozenou součást tuku této ryby. Jedná se o estery vosku a dlouhých mastných kyselin C32 – C38. Taková látka je pro naše tělo nevstřebatelná a prochází rychle naším zažívacím traktem.
Pokud si i přesto chcete tuto rybu dopřát, dbejte na správnou úpravu masa. Nemělo by se připravovat na tuku, ani podávat s tučnými přílohami. Naopak, při přípravě by se měl uvolněný tuk z ryby odebrat a nepodávat konzumentům v jakékoliv úpravě. Grilování a pečení je vhodnou kulinářskou úpravou ke snížení rizika střevních problémů.
Zdroj:
FDA – US Food and Drug administration
Informační centrum bezpečnosti potravin ČR