Nebezpečná kyselina citronová
Slyšeli jste někdy, že kyselina citronová je rakovinotvorná? A přitom se používá téměř v každé potravině, jako regulátor kyselosti nebo konzervační prostředek. My jsme tento mýtus slyšeli už několikrát. Stačí si vzít na pomoc logiku. Citron obsahuje velké množství této kyseliny, proto je tak kyselý. Pokud by byla kyselina citronová nějak nebezpečná, škodila by nám spíše z citronu než jako přídavná látka v potravinách a lidé hlavně v subtropických oblastech by si toho jistě všimli.
Tento mýtus pravděpodobně vznikl z německého slova Krebs, což znamená rakovina. Krebsův cyklus je biochemický proces probíhající v buňce, která díky němu získává energii. V češtině se tomuto cyklu říká citrátový cyklus, protože se v něm uplatňuje právě kyselina citronová. Krebsův cyklus ale nedostal jméno podle německého slova pro rakovinu, ale podle Hanse Adolfa Krebse, významného lékaře a biochemika, který tento cyklus popsal.
Zde si můžete přečíst oficiální stanovisko Státního zdravotního ústavu ke kyselině citronové.