Domů » RASFF » Oznámení RASFF k 7. 10. 2015

Oznámení RASFF k 7. 10. 2015

Říj 7, 2015
Publikoval:
775 přečtení

O tom, že systém RASFF, o kterém jsme psali minulý měsíc, funguje se můžete přesvědčit v tomto článku. Nenajdete tady všechna oznámení, ale pouze výběr těch zajímavých.

Poslední vydané varování bylo zveřejněno 6. 10. 2015 v Nizozemsku. Jedná se o kokosový nápoj původem ze Španělska, ve kterém byly nalezen neuvedený alergen, makadamové ořechy. To znamená, že v tomto nápoji byla objevena bílkovina z tohoto ořechu. Pro alergika může i stopové množství alergenu způsobit vážné zdravotní problémy, proto bylo vydané varování pro ostatní členské státy. Pokud by bylo na obale uvedeno, že výrobek může obsahovat stopy těchto ořechů, bylo by vše v pořádku. Zajímavostí na tomto varování je, že tento prohřešek nebyl zjištěn kontrolním orgánem, ale samotnou společností, která výrobek dováží nebo s ním obchoduje.

Další varování přišlo 5. 10. 2015 z Dánska. Díky oznámení od zákazníků došlo ke stažení francouzské zmrzliny z trhu, kvůli obsahu skleněných střepů. Ve stejný den byla do systému přidaná zpráva z Německa o přítomnosti Escherichia coli produkující shigatoxin v čerstvém sýru z Francie. Jedná se o bakterii, která způsobuje velice vážná onemocnění. Před několika lety způsobily naklíčená zelenina kontaminovaná touto bakterií produkující toxin rozsáhlou epidemii v Německu. Navíc je Escherichia coli indikátorem kontaktu potraviny s fekáliemi.

Dnes 7. 10. 2015 i Česká republika zveřejnila informaci o nedioxinovém polychlorobifenylu, který byl ve stopové koncentraci nalezen v čerstvém pštrosím mase z Polska.

Jak je vidět, RASFF je fungující systém, ve kterém se denně objevuje spousta informací o nebezpečných potravinách. Proto se budeme snažit ta nejzajímavější oznámení zveřejňovat i s kratším vysvětlením v rubrice RASFF.