Tmavé pečivo
Víte, že tmavé pečivo nemusí být vždy tak zdravé, jak se tváří? V dnešní době je díky marketingu prosazovaný především zdravý životní styl. K němu patří i správné a zdravé stravování. Je pravdou, že celozrnné pečivo je velmi prospěšné. Podle legislativy musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk, které jsou vyráběny ze zrna i s obalovými částmi. Tyto „vrstvy“ obohacují mouku o vlákninu, polyfenoly a vitamíny. A co ostatní tmavé pečivo? Celozrnné pečivo je jenom malou součástí. Např. obilná část vícezrnného chleba musí obsahovat minimálně 5 % ostatních obilovin, různých semínek, olejnin nebo pseudocereálií (např. pohanka). Ostatní mouka může být jakákoliv. Těžko tedy mluvit o celozrnném výrobku.
Někteří výrobci však v rámci konkurenceschopnosti pouze dobarvují či „přepékají“ pečivo, aby vypadalo jako tmavé, tudíž pro spotřebitele zdravé. Jedná se však pouze o náhražku, která může mít negativní účinky na zdraví, díky obsahu akrylamidu, který vzniká právě při delším pečení. Proto je nutné pozorně číst složení daného pečiva nebo mít jistotu, že výrobce, od kterého si pečivo kupujeme, používá při výrobě kvalitní suroviny.
-rk-