Geneticky modifikované škroby
„Jogurty jsou plné nebezpečných geneticky modifikovaných škrobů!“ Toto je pro chemiky a potravináře jeden z mýtů, které přímo tahají za uši. Není známo, kde se tento přívlastek vzal. Pravděpodobně jde o prolnutí názvu geneticky modifikovaných organismů a modifikovaného škrobu, který se přidává do řady potravin. Už z názvu vyplývá, že jde o úplný nesmysl. Geneticky modifikovat, neboli měnit, lze pouze genetický materiál, jako např. DNA a RNA. Škrob je zásobárnou energie převážně rostlin ve formě řetězce glukóz. Žádný genetický materiál tedy neobsahuje a tudíž jej nelze geneticky modifikovat.
Modifikovaný škrob je škrob pozměněný působením kyselin, enzymů a dalších látek. Díky tomu dojde k zesítění řetězců glukóz a změně vlastností, hlavně lepší absorpci vody a zhutněním produktu. Nelze tedy říct, že jde o látku škodlivou a nebezpečnou.